Project Description

Bed adhesives (bed adhesies) worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het 3D-geprinte object beter blijft plakken aan het printbed, maar u het ook makkelijk kunt lostrekken. Dit is ideaal als een 3D-geprint object fragiel is of als de eerste laag niet goed blijft plakken. Er zijn verschillende soorten producten die u kunt gebruiken. Hieronder staan ze vermeld en uitgelegd:

Lijmstift

Een van de producten om de adhesion van het bed te verbeteren is door een lijmstift te gebruiken. U kunt het gebruiken door een dunne laag op het bed te leggen. Een van de meest gebruikte lijmstiften is Magigoo. Deze adhesie kunt u goed gebruiken bij PEI-bedden. Het blijft lang plakkerig en het 3D-geprinte object kunt u hierdoor makkelijk van het bed afhalen. Na elke print is het wel aan te raden om het bed schoon te maken.

Magigoo

Magigoo is een stick met een applicator, waarmee een vloeibaar hechtingsmiddel op het printbed gesmeerd kan worden. Het is er in meerdere varianten, specifiek samengesteld voor het materiaal, waarmee u wilt printen. De Magigoo is beschikbaar in: Magigoo Pro HT voor PEEK- en PEKK filamenten, Magigoo Pro PP voor polypropyleen filamenten, Magigoo Pro Flex/TPU voor flexible kunstoffilamenten, Magigoo Pro PC voor polycarbonaat filamenten, Magigoo Pro PA voor polyamide kunsstof (nylon) filamenten en Magigoo Original voor meerdere soorten filamenten, zoals ABS, PLA, PETG, HIPS en ASA)

Lak Spray

Een lakspray lijkt op haarlak. De spray zorgt ervoor dat het 3D-geprinte object beter plakt. Ook voorkomt het kromtrekken (warping of curling). De spray hoeft u niet bij elke print te gebruiken. Als u het rond ongeveer 5 keer printen doet, dan is het genoeg. Het beste is om de plaat één keer in de zoveel tijd schoon te maken. Het hangt van de lak af of u het kunt verwijderen met alleen water of dat u er zeep bij moet gebruiken. De lak is aan te raden om op glas of stenen te gebruiken. Op andere soorten bedden is het erg moeilijk om het 3D-geprinte object te verwijderen.

3DLac

Dit is de meest gebruikte lak binnen het 3D-printen. Er zijn twee soorten. 3D Lac en 3DLac Plus. De Plus is een kleine compacte versie van de normale 3DLac.

PEI

PEI is een printoppervlak op een bed dat ook de adhesie verbetert van een 3D-geprint object. Op de Steel Sheet van de Prusa zit dit. Het is een vel die u kunt gebruiken en het zorgt er voor dat het object blijft plakken. Voor extra adhesion kunt u ook nog de lijmstift, de lak of tape gebruiken, maar het is niet per se nodig. Het kan voor extra versteviging zorgen of als de eerste laag toch niet goed blijft plakken.

Buildtak

Dit is een merk die printoppervlakken maakt voor op het printbed. De sheet kunt u veelvuldig gebruiken en is goed bestand tegen warmte en vrijwel alle type filament kunt u hierop printen. Het is van duurzaam materiaal gemaakt. Het is nog steeds wel aan te raden om lak of lijm te gebruiken. Deze hechting is extreem, wat problemen kan veroorzaken bij het verwijderen van het object als de 3D-print klaar is.

Tapes

Scotch 3D Blue Tape kunt u gebruiken als beschermlaag. De tape heeft vooral als bedoeling dat het bed beschermt blijft. Het zorgt er ook voor dat het 3D-geprinte object beter blijft plakken. Dit is een van de eerste methodes voor adhesie en het wordt bijna niet meer gebruikt. Een ander tape die gebruikt wordt is kapton tape. Deze tape kleeft als het printbed warm is en laat los als het printbed afgekoeld is. De hechting van een kapton tape is wat lager dan die van een buildtak of blue tape. U kunt het eenvoudig zelf aanbrengen op de printplaat.