Project Description

Er zijn verschillende soorten schuurpapier die je kunt gebruiken voor sanding (schuren) van een 3D-geprint object. Het is belangrijk om te weten dat u géén elektrische apparaten gebruiken om te schuren. Door elektrisch gereedschap komen er hoge trillingen, wat zorgt voor vervorming van het oppervlak en het smelten van het plastic. Het is aan te raden om handschuurpapier te gebruiken met tussen de 200 en 400 korrels. Pas ook hierbij op dat het object niet te warm wordt, want dan kan het alsnog gaan smelten.

Hieronder een lijst met een aantal manieren om de objecten glad te maken en/of te schuren:

1) Waterdicht schuurpapier
Wat ideaal is om te gebruiken, is waterdicht of nat/droog, zwart papier. Dit schuurpapier kan natgemaakt worden, waardoor het object niet te warm wordt. Spoel de 3D-print gedurende dit proces regelmatig om, zodat de losse deeltjes verwijderd worden.

2) Polijstmiddel
Met polijstmiddel kunt u eventuele resterende laaglijnen invullen. Dit is ontworpen voor metaal, maar het is goed genoeg voor plastic. Het heeft een gladde en glanzende afwerking.

3) Schuurbare primer
Een ander middel om te gebruiken is schuurbare primer verfspray. Dit is een vuller en zorgt ervoor dat het 3D-object glanzend wordt. De primer en de verfspray moeten van dezelfde fabrikant zijn, anders is de kans groot dat deze manier niet werkt. Er bestaan ook 2-in-1 sprayen van bijvoorbeeld Duplicolor of Rust-Oleum. Dit hoeft alleen op het object te gesprayd te worden.

4) Glanzende laklaag
Als u een glanzende laklaag wilt, dan kan hiervoor de XTC3D van Smooth On gebruikt worden. Dit is een epoxy-middel. Zorg wel dat u speciale voorzorgsmaatregelen neemt, want het middel bevat gevaarlijke stoffen. Het enige wat er hierbij gedaan moet worden, is een dun laagje op het object doen en het daarna 24 uur laten drogen.

5) Warmtepistool
Dit is een optie, maar niet populair. U moet ook eerst schuren en daarna het pistool boven het oppervlakte houden. Zorg voor voldoende afstand tussen de warmtepistool en het 3D-object. Als het object aangeraakt wordt, dan kan het plastic smelten.

6) Sandblaster
Hiermee kunt u ook het 3D-geprinte object gladmaken. Het maakt het object gladder, maar ook dof.

Smoothing ABS
Als u een object dat gemaakt is van ABS-plastisch materiaal wilt afwerken, dan kunt u het 3D-object in een afgesloten container plaatsen, gevuld met aceton-nevel. De ABS en aceton zorgen ervoor dat het plastic op een langzame en gecontroleerde manier smelt om een super glad model te creëren. Het is af te raden om te gebruiken voor PLA.