Project Description

Een 3D-geprint object waterdicht maken is zeker mogelijk, maar vergt enige kennis van 3D-Printen. Alle 3D-printers die gebruik maken van een extrusion proces (FDM of FFF), produceren poreuze printen. Omdat de printer laag voor laag de print afdrukt, kunnen er gaatjes tussen de lagen en lijnen blijven, waardoor de print gaat lekken. Ook al ziet een print eruit alsof het waterdicht is, dan nog bestaat er een mogelijkheid dat de print niet waterbestendig is.

Er zijn een aantal opties die u kunt proberen om het geprinte object waterbestendig te maken. Hieronder staan 3 technieken waarop de kans groter wordt dat het object waterdicht is. Hou er wel rekening mee dat, mocht u de print in contact willen laten komen met voedsel, dat alles wel voedselveilig moet zijn. De meeste filamenten zijn namelijk giftig en de nozzles kunnen ook verontreinigingen bevatten. Messing nozzles kunnen daarbij lood bevatten dus pas hiermee op.

Slicer instellingen

De eerste stap die u kunt zetten om de print waterdicht te krijgen, is door de instellingen aan te passen in de slicer. Tussen 105% en 110% voor de muren en 105% voor de top & bottom layer is hiervoor aangeraden. Dit verkleint de kans aanzienlijk dat het object water doorlaat.

Het is hierbij ook aan te raden om de muren een stuk dikker te maken. Richting de 1.5mm is hierbij aangeraden:

De hogere extrusion multipliers en de massieve muren zouden ervoor moeten zorgen dat de print waterdicht is. Als dit toch niet werkt zou de printsnelheid de oorzaak kunnen zijn. Bij onze tests kon de snelheid praktisch hetzelfde blijven maar dit kan sterk verschillen met welke type printer u gebruikt en met welke slicer er gesliced wordt.

Alle bovengenoemde opties vergroten de kans dat de print waterdicht is. Echter zal het niet met 100% zekerheid zijn. Met PLA en PETG hebben we tot nu toe erg goede resultaten gehad en dit was vrij makkelijk te realiseren. Op een layer height van 0.2 mm kwam de kwaliteit er erg goed uit.

Ook het aanpassen voor de Ultimaker S5 was vrij makkelijk te doen. Onder het vak “material” zijn er in expert mode een aantal flow instellingen die aangepast kunnen worden. Voor het waterdicht maken hebben we de (inner) wall flow op 110% gezet en de top en bottom flow op 105%. De reden dat alleen de inner wall flow is aangepast, is om er voor te zorgen dat de dimensies van het object zo veel mogelijk blijven kloppen.

Print nabewerken

De print nabewerken kan ook een oplossing zijn. De buitenkant van de print kunt u afdekken met een laag epoxy. Dit kan bijvoorbeeld met XTC-3D. Het werkt zoals een schild, dus zal hoogstwaarschijnlijk waterdicht zijn. Bij ABS kunt u ook kiezen voor de afvlakkingstechniek met aceton.

SLA Printproces

U kunt ook kiezen voor een ander printproces, zoals met SLA. De lagen die geprint worden zijn bijna compleet solide. Er is dus nauwelijks kans op lekkage. Met SLA printen is wel heel erg duur en veel resins zijn niet veilig met voedsel. Dus zeker af te raden als u de print in contact wilt laten komen met voedsel.

Form 3 – Layer height 100 micron

Download hier het voorbeeld bestand:
Waterdicht printen – Form 3 – Cilinder 100 Micron

Ultimaker S5 – 0.2 Layer height 0.4 printcore – PLA

Download hier het voorbeeld bestand:
Waterdicht printen – UM S5 – Cilinder 0_2mm

Food Safety

Hou er ook rekening mee dat het niet aangeraden is om objecten met filamenten zoals PLA, ABS & PETG voor doeleinden te gebruiken waarbij het in (langdurig) contact komt met eten. PLA en ABS zijn in veel gevallen niet foodsafe. Waar PETG dit wel is, kunnen er nog vervuilingen van andere filamenten in de nozzle zitten. Ook is het nooit gezond om bijvoorbeeld kleine stukjes filament of stringing binnen te krijgen. Zelfs bij PETG, wat bekend staat om foodsafe te zijn, is niet 100% veilig.