Toon incl. BTWToon excl. BTW

3D-prints versterken in de oven (Annealing)

Bij het printen van een 3D-object wordt het snel verwarmd en zodra het klaar is, koelt het ook weer snel af. Dit gebeurt onregelmatig op het object en dit zorgt voor interne spanning binnen het object. Om de mechanise eigenschappen van de 3Dprint te verbeteren, kun je de 3D-print in de oven leggen. Dit heet annealing. Vertaald heet het gloeien. Het wordt door sommigen ook wel aangeduid als: “3d prints afbakken” of het “bakken van 3d prints”.

Annealing
Dit wordt voornamelijk gebruikt bij glas en/of metaal. Annealen is het heet laten worden van een object en het daarna langzaam laten afkoelen. als het object heet wordt verplaatsen atomen zich binnen het kristalrooster van het materiaal. Daarnaast neemt het aantal dislocaties binnen de kristalstructuur af waardoor de mechanise eigenschappen veranderen. Om precies te zijn wordt het object wat taaier en minder hard. Dit gebeurd allemaal zonder dat de vorm van het object (sifnificant) aangetast wordt.

Welke temperatuur heb ik nodig?

De oven verhit je tussen de glasovergangstemperatuur en de smelttemperatuur van het filament dat je gebruikt. De glasovergangstemperatuur van PLA-filament is tussen de 60°C en de 65°C en de smelttemperatuur is tussen de 173°C en 178°C. De PLA-filament kun je het best verwarmen ergens tussen de 80°C en de 130°C, ABS op 100°C en Nylon tussen de 130°C en 140°C.

Het beste is om een heteluchtoven te gebruiken. Dit omdat dit de lucht goed circuleert. Een elektrische oven kan ook, maar een gasoven niet. Bij een gasoven kan het object in brand vliegen.

Dit is de manier om het 3D-object te verhitten:

  1. Zet de oven op de juiste temperatuur en wacht een uur voordat je het object erin doet. De temperatuur kan in dat uur nog fluctueren. Als de oven te warm wordt, bestaat er een kans dat het plastic smelt.
  2. Gebruik een thermometer om te checken of de temperatuur juist is.
  3. Als het object in de oven zit, dan moet je vooral niet de deur van de oven opendoen tijdens het proces, want anders gaat de warmte eruit en klopt de temperatuur niet.
  4. Het loopt per filament uit een hoelang het voorwerp in de oven moet. Bij PLA 1 uur en Nylon 2 uur. ABS 30 minuten plus 15 minuten voor elke diameter van 3 mm.
  5. Niet direct het object oppakken als de oven klaar is. Je moet eerst wachten tot de oven op kamertemperatuur is. Dit om ervoor te zorgen dat het object niet te snel afkoelt, want dan kan het weer gaan kromtrekken. Met een thermometer kun je kijken of de oven al op de juiste temperatuur is. Dit duurt ongeveer een uur á twee uur.

Na het annealen zijn de x-as en de y-as 5% kleiner geworden en de z-as 2% groter. Om dit te vermijden kun je het geprinte object in het onterpproces vantevoren corrigeren voor deze afwijkingen. Naast het krimpen en vergroten is het nu 40% sterker, duurzamer, heeft het 25% meer stijfheid en 40% meer temperatuurstabiliteit.

Let op: Tijdens de warmtebehandeling is je print gevoelig voor vervorming. Een bewezen goede methode waarbij de print onvervormbaar is, is om je print volledig op te sluiten in een bak met zand. In dit geval mag de temperatuur zo’n 20 tot 30 °C hoger zijn. Denk hierbij wel aan voldoende opwarmtijd.

Filament drogen
FDM-type printerfilamenten nemen vocht op en dit kan leed aanrichten aan het filament. Als het filament nattig is, kan dit problemen geven bij het printen. Het filament kun je in de oven doen om het te laten drogen. De graden van de oven moet je afstellen tot net onder de glasovergangstemperatuur van het plastic Bij PLA is dit ongeveer tussen de 40°C en de 45°C, bij ABS en Nylon 80°C. Je kunt ook een voedseldroger gebruiken om het filament te drogen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

cart_shift_nav

De waardering van meer3d.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 45 reviews.