Formlabs SLA

Home/Formlabs SLA
Formlabs SLA
Form 3

Voor zeer gedetailleerde 3d prints, kleine batches en zelfs snelle prototyping is de Form 3 van Formlabs de 3d printer voor u.
Deze op resin gebaseerde 3d printer biedt afdrukken van prachtige kwaliteit in een breed scala aan eersteklas materialen. Of u nu ontwerper of engineer bent, de Form 3 is geschikt voor een grote diversiteit aan toepassingen.

De Formlabs Form 3 is gebaseerd op LFS (Low Force Stereolithography). Met veel geweldige functies onder de motorkap, zal deze 3D-printer met ook nog eens een prachtig uiterlijk, een enorme bijdrage leveren aan degenen die gebaat zijn bij 3d printen met SLA-technologie.

Bekijk de Form 3 >>
formlabs form 3 kopen
Form 3B

Naast de Form 3 heeft Formlabs ook de Form 3B uitgebracht. Deze geavanceerde, door de FDA gevalideerde, 3D-printer is geoptimaliseerd om hoogwaardige medische onderdelen en biocompatibele apparaten te produceren.

Print patiënt specifieke onderdelen op een efficiënte manier met hulp van het Formlabs 3D printing systeem. Het al bewezen LFS systeem zorgt daarnaast voor de kwaliteit en betrouwbaarheid die u gewend bent van de Form 3. De Form 3B zorgt er daarom voor dat u op een betrouwbare, efficiënte en user-friendly manier de onderdelen kan produceren die u nodig heeft om uw medische faciliteit overal klaar voor te laten zijn.

Bekijk de Form 3B >>
Form 3L

Waar het bouwvolume van de Form 3 soms te kort komt, lost Form 3L dit zonder problemen op. Deze LFS printer met bouwvolume van 335x200x300mm zorgt er voor dat de limitaties en extra arbeid die een kleiner bouwvolume met zich mee brengen tot het verleden horen. Het is niet meer nodig om objecten aan elkaar te lijmen of de buildplate telkens te vervangen in een printopdracht waar een hogere kwantiteit belangrijk is.

Ondanks het grote bouwvolume heeft Formlabs er voor kunnen zorgen dat de Form 3L even makkelijk te gebruiken is als de voorganger; de Form 3. Hierdoor is het eenvoudig om uw in-house 3D print productie op te schalen zonder de nadelen die hierbij komen kijken.

Bekijk de Form 3L >>
Formlabs Resins
formlabs resins kopen

Formlabs heeft een complete range aan resins, voor allerlei uiteenlopende 3d print doeleinden. Van standaard resin met schitterend detail en uitstekende sterkte, tot aan echte engineering resins voor extra stijfheid en/of hogere mechanische eigenschappen. Flexibiliteit vind men in het Flexibele, of in het Rigid Resin. Juist stijver? Dan is er Durable, wat is versterkt met glas en Tough Resin met vergelijkbare eigenschappen als ABS. Voor objecten die een hogere temperatuur moeten weerstaan, is er High Temp Resin. Tot wel 238 °C !

Kortom: voor ieder doel heeft is er wel een geavanceerd Form resin ontwikkeld. Uiteraard adviseert Meer 3D u graag, welk resin het beste bij uw behoefte past.

Bekijk de Form Resins >>
Form Wash & Form Cure

Combineer de Form Cure met de Form Wash voor een volledige post-processing 3d print suite!

Het geprinte model kan met bouwplatform en al, direct ingevoerd worden. Na het reinigingsproices, tilt de Form Wash het gereinigde object automatisch op, waarmee kromtrekking wordt voorkomen.

Met de Formlabs Form Cure uithardingskamer kan het proces zowel in de tijd als qua temperatuur zeer goed worden gecontroleerd. Tevens zijn alle profielen voor de complete range aan beschikbare resins reeds voor-geïnstalleerd.

Bekijk de Form Wash & Form Cure >>
Formlabs Wash and Form Cure kopen
Formlabs SLA 3D printer Video’s
Veelgestelde Vragen Formlabs
Wat is er anders aan de Form 3 t.o.v. de Form 2?

De Formlabs Form 3 3D-printer is de vernieuwde versie van de Form 2, maar wat is er precies verbeterd aan de Form 3 en wat zijn de verbeteringen t.o.v. de Form 2? Hieronder staat uitgelegd wat de veranderingen zijn:

Low Force Stereolithography (LFS) printproces

De Form 2 maakte al gebruik van de stereolithography-technologie. De Form 3 wordt aangedreven door twee belangrijke veranderingen die uiteindelijk de kwaliteit van de eindonderdelen verbeteren.

LOW Force Peelproces

Terwijl elke laag resin wordt uitgehard, vormt zich een verbinding tussen het geprinte deel en de tank. Het peelproces verbreekt deze binding zodat de volgende laag kan worden geprint. Met de Form 3 tilt het buildplatform het onderdeel omhoog en peelt de flexibele film van de tank voorzichtig weg. Dit vermindert de belasting van het onderdeel aanzienlijk (interne tests tonen tot een vermindering van 10x in vergelijking met de Form 2), waardoor de kwaliteit en de helderheid van het onderdeel worden verbeterd.

Light Processing Unit

De Form 3-optiek is ondergebracht in een Light Processing Unit (LPU). Deze LPU bevat een reeks spiegels, waaronder een parabolische spiegel, die het licht loodrecht op het buildplatform richt. Deze lineaire verlichting zorgt voor een uniforme laserspot over het hele buildplatform, wat uiteindelijk de fijne eigenschappen en de nauwkeurigheid van onderdelen verbetert.

Verbeteringen

Onderdelen die zijn geprint op Form 3 bieden verbeterde nabewerking, nauwkeurigheid, fijne details, helderheid en oppervlakteafwerking. LFS 3D-printen vermindert de krachten die op het onderdeel worden uitgeoefend aanzienlijk tijdens het afpelproces, waardoor u kunt printen met minder en kleinere steunen dan de Form 2. Deze fijn aanraaksteunen helpen het werk en de tijd die nodig is voor het afwerken van onderdelen te verminderen. Het lineaire pad van de laser van de Form 3 zorgt ervoor dat fijne details zoals gaten, tekst met reliëfdruk en kleine functies nauwkeuriger worden afgedrukt met scherpe randen.

Form 2 Form 3
Touchpoint size 0.6mm

Density: 0.8

Touchpoint size 0.3mm

Density: 0.5

Touchpoint size 0.6mm

Density: 0.8

38x Magnification

Touchpoint size 0.3mm

Density: 0.5

38x Magnification

Profilometerstudie

Formlabs heeft een interne profilometerstudie uitgevoerd waarbij drie steunpunten werden vergeleken op waxvormdelen. Na het verwijderen van de onderdelen van hun steunen, bleek uit een analyse van de resterende noppen dat er vier keer minder volume ondersteunend materiaal op het Form 3-deel achterbleef. Dit kan worden gevisualiseerd in zowel de 3D-volumevergelijking als de 2D-dwarsdoorsnedegebiedvergelijking hierboven. Deze vermindering van het resterende ondersteunende materiaal houdt rechtstreeks verband met een vermindering van nabewerking en afwerkingstijden.

Form 2 Form 3
0.1 mm Layers

38x Layers

0.1 mm Layers

38x Layers

Oppervlakteafwerking en helderheid van onderdelen

Een van de voordelen van LFS 3D-printen is dat de flexibele tank de laagregistratie en oppervlakteruwheid vermindert. Dit resulteert in duidelijkere onderdelen met een gladde oppervlakteafwerking.

Form 2 Form 3
Wat voor nabewerking is nodig?

Voordat het object in gebruik kan worden genomen, moet u eerst 2 stappen zetten:

Het wassen van het object

Het wassen van het object zorgt ervoor dat de onverharde resin wordt weggehaald en alleen het daadwerkelijk geprinte object overblijft.

Voor de beste resultaten raadt Formlabs aan de objecten in isopropyl alcohol (IPA) of in tripropylene glycol monomethyl ether (TPM) te wassen in een bakje of de hiervoor ontworpen Form Wash.

TPM heeft hierbij het voordeel dat het ongeveer drie keer zo veel resin kan opnemen als IPA voordat het zijn efficiëntie verliest.

Daarbij is het aangeraden om deze richtlijnen na te volgen:

 • Gebruik 1 bak per type resin om te voorkomen dat het object verkleurd.
 • Vervang de oplossing regelmatig.
 • Gebruik meerdere stappen om het object te wassen. Begin hierbij met een iets meer vervuilde oplossing en ga daarna naar steeds schonere oplossingen.

Bij de volgende resins is het aangeraden om een afzonderlijke bak te gebruiken:

 1. Surgical Guide Resin, Dental LT Clear Resin, Dental SG Resin, Digital Dentures Resins (om te voldoen aan biocompatibileits regulaties)
 2. Castable Wax Resin (om kleurverplaatsing te voorkomen)
 3. Castable Resin (om kleurverplaatsing te voorkomen)
 4. Rigid Resin (om te voorkomen dat glasdeeltjes op onderdelen die in andere resins geprint zijn gaan vastplakken)
 5. Ceramic Resin (om te voorkomen dat ceramische deeltjes op onderdelen die in andere resins geprint zijn gaan vastplakken)

In de FAQ “Hoe lang moet ik objecten wassen?” kunt u de tijden vinden t.a.v. objecten wassen.

Het uitharden van het object

Elk FormLabs resin combineert licht-sensitieve polymeren met andere actieve chemische componenten waarmee de functionele eigenschappen uitstekend bij de toepassing van het ontwerp past. Het verder uitharden door middel van het verwarmen en het erop schijnen van UV licht op het object zorgt ervoor dat de chemische bindingen verder door reageren en daarbij op optimale sterkte, stijfheid en temperatuur resistentie komen. Een apparaat dat in staat is om UV licht te genereren kan al voldoende zijn. De Form Cure is hierbij wel aangeraden omdat deze het object van alle kanten belicht, het object tot een correcte temperatuur opwarmt en er uitgebreid door FormLabs getest is met de belichtingsinstellingen en warmte instellingen.

In de FAQ “Hoe lang moet ik mijn printopdrachten uit laten harden?” kunt u daar meer over vinden.

Hoe lang moet ik de objecten wassen?

Om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke object ook daadwerkelijk dezelfde afmetingen heeft als het object dat u wilt hebben, moet het niet uitgeharde resin dat nog op het oppervlak zit er afgespoeld worden. Dit kunt u doen door het object onder te dompelen in een bakje IPA of TPM. De Form Wash is hierbij aangeraden, omdat die het proces automatiseert.

Resin

Wash Tijd

Notitie/ Effect

Black Resin 10 min Als het object in TPM is gewassen kan het zijn dat deze na het wassen nog een beetje wasachtig aanvoelt wanneer deze op een laagdikte van 50 of 100 micron geprint is.
Clear Resin
Grey Resin
White Resin Dit is op te lossen door het object uit te harden of ongeveer een week te wachten.
Color Resin
Draft Resin 10 min Als het object in IPA is gewassen met een resin concentratie van meer dan 5% kan het voorkomen dat het oppervlakte van de print een beetje plakkerig aanvoelt.
Voorkom langer wassen dan de aangeraden tijd.
Als het object in TPM is gewassen kan het zijn dat deze na het wassen nog een beetje wasachtig aanvoelt wanneer deze op een laagdikte van 50 of 100 micron geprint is.
Dit gaat weg na ongeveer 3-12 uur.
Durable Resin 20 min Als het object in IPA is gewassen met een resin concentratie van meer dan 10% kan het voorkomen dat het oppervlakte van de print een beetje plakkerig aanvoelt.
Voorkom langer wassen dan 20 minuten totaal omdat excessieve blootstelling de kwaliteit van het uiteindelijke onderdeel kan aantasten.
Elastic 50A Resin 10 min + 10 min Was het object voor 10 minuten direct op het buildplatform en daarna 10 minuten nadat deze van het buildplatform afgehaald is.
Voorkom langer wassen dan 20 minuten totaal omdat excessieve blootstelling de kwaliteit van het uiteindelijke onderdeel kan aantasten.
Flexible 80A Resin 5 min + 5 min Als het object in TPM is gewassen kan het zijn dat deze na het wassen nog een beetje wasachtig aanvoelt wanneer deze op een laagdikte van 50 of 100 micron geprint is.
Grey Pro Resin 15 min Als het object in TPM is gewassen komt het object er schoon en vrij van wasachtigheid uit.
High Temp Resin 6 min Voorkom langer wassen dan 10 minuten totaal omdat excessieve blootstelling de kwaliteit van het uiteindelijke onderdeel kan aantasten.
Rigid Resin 15 min Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om te voorkomen dat er glasdeeltjes aan objecten van andere materialen gaan plakken.
Als het object in TPM is gewassen komt het object er schoon en vrij van wasachtigheid uit.
Tough 2000 Resin 10 min + 10 min Als het object in IPA is gewassen met een resin concentratie van meer dan 5% kan het voorkomen dat het oppervlakte van de print een beetje plakkerig aanvoelt.
Als het object in TPM is gewassen komt het object er schoon en vrij van wasachtigheid uit.
Tough 2000 Resin 10 min + 10 min Als het object in IPA is gewassen met een resin concentratie van meer dan 5% kan het voorkomen dat het oppervlakte van de print een beetje plakkerig aanvoelt.
Als het object in TPM is gewassen kan het zijn dat deze na het wassen nog een beetje wasachtig aanvoelt wanneer deze op een laagdikte van 50 of 100 micron geprint is.
Dit gaat weg na ongeveer 3-12 uur.
Dental LT Clear Resin V1 10 min Was in IPA met een concentratie van 96% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Voorkom langer wassen dan 10 minuten totaal omdat excessieve blootstelling de kwaliteit van het uiteindelijke onderdeel kan aantasten.
Dental LT Clear Resin V2 15 min + 5 min Was in IPA met een concentratie van 99% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Voorkom langer wassen dan 10 minuten totaal omdat excessieve blootstelling de kwaliteit van het uiteindelijke onderdeel kan aantasten.
Was het object voor 15 minuten direct op het buildplatform en daarna 5 minuten in verse IPA nadat deze van het buildplatform afgehaald is.
Dental SG Resin 10 min + 10 min Was in IPA met een concentratie van 96% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Was voor 10 minuten en daarna nog 10 minuten in schone IPA
Voorkom langer wassen dan 20 minuten totaal omdat excessieve blootstelling de kwaliteit van het uiteindelijke onderdeel kan aantasten.
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Denture Base Resin 10 min Was in IPA met een concentratie van 96% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Denture Teeth Resin
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Surgical Guide Resin 20 min Was in IPA met een concentratie van 99% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Custom Tray Resin 10 min Was in IPA met een concentratie van 99% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Temporary CB Resin 3 min Was in IPA met een concentratie van 99% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Voorkom langer wassen dan 3 minuten totaal omdat excessieve blootstelling de kwaliteit van het uiteindelijke onderdeel kan aantasten.
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
BiodMed Amber Resin 20 min Was in IPA met een concentratie van 99% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
BiodMed Clear Resin 15 min + 5 min Was in IPA met een concentratie van 99% of hoger om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Was voor 15 minuten en daarna nog 5 minuten in schone IPA
Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om aan  biocompatibiliteits regulaties te voldoen.
Castable Resin 10 min Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om te voorkomen dat kleuroverdracht voorkomt.
Was het resin het kortst mogelijk.
Als het object in TPM is gewassen kan het zijn dat deze na het wassen nog een beetje wasachtig aanvoelt wanneer deze op een laagdikte van 50 of 100 micron geprint is.
Dit gaat weg na ongeveer 3-12 uur.
Castable Wax Resin 10 min Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om te voorkomen dat kleuroverdracht voorkomt.
Was het resin het kortst mogelijk.
Als het object in TPM komt dit er schoon uit en voelt dit niet wasachtig aan. Het is daarbij dus niet nodig om het object verder uit te harden om wasachtigheid tegen te gaan.
Hard het object uit om de beste giet resultaten te krijgen.
Ceramic Resin 5 min Zorg er voor dat er een aparte bak word gebruikt om te voorkomen dat er ceramische deeltjes aan objecten van andere materialen gaan plakken.
Model Resin 10 min Als het object in IPA is gewassen met een resin concentratie van meer dan 10% kan het voorkomen dat het oppervlakte van de print een beetje plakkerig aanvoelt.
Als het object in TPM is gewassen kan het zijn dat deze na het wassen nog een beetje wasachtig aanvoelt wanneer deze op een laagdikte van 50 of 100 micron geprint is.
Hoe kan ik de beste prestaties uit mijn printer krijgen?

Om de beste prestaties uit uw printer te krijgen, raden we aan om de volgende regels aan te houden:

 1. Gebruik aparte resin tanks voor elk type resin.
 2. Zorg dat de firmware van de printer recent is. (zie ook FAQ: “Hoe kan ik de firmware updaten?”)
 3. Sla de resin op volgens de aanbevelingen. (zie ook FAQ: “Hoe moet ik FormLabs resin opslaan?”)
 4. Print objecten met supportstructuur.
 5. Maak direct schoon na een gefaalde print.
 6. Filter resin na een gefaalde print.

Form 2

 1. Hou het glazen optische raam goed schoon.
 2. Ruim gelekte resin direct op.
 3. Gebruik alleen acryl reiniger (nooit IPA) en een niet schurend doekje om de oranje kap en resin tanks schoon te maken. IPA zorgt er namelijk voor dat de kap erg bros wordt, en daarbij makkelijk breekt.
 4. Hou de resin tank schoon en vervang deze wanneer het nodig is.

Form 3/ Form 3B

 1. Hou het glazen optische raam goed schoon.
 2. Ruim gelekte resin direct op.
 3. Gebruik IPA of een standaard schoonmaakmiddel en een niet schurend doekje om de oranje kap en de buitenkant schoon te maken.
 4. Hou de resin tank schoon en vervang deze wanneer het nodig is.
Hoe lang moet ik mijn printopdrachten uit laten harden?

Het printen hardt het object uit naar de “groene”staat. In de groene staat zijn een aantal polymeer connecties nog niet helemaal gereageerd. Het verder uitharden (Post-Curing) met licht en warmte, versterkt de polymeerstructuur daarmee de sterkte, stijfheid en temperatuurresistentie.

Formlabs test de prestaties van de materiaaleigenschappen bij verschillende uithard tijden en temperaturen uitgebreid om ervoor te zorgen dat het object in optimale conditie afgeleverd kan worden.

Voor elk materiaal zijn daarom verschillende uithard tijden en temperaturen gedefinieerd voor de Form Cure. De Form Cure wordt aangeraden omdat de instellingen al uitgebreid getest zijn om optimale kwaliteit af te leveren.Deze zijn hieronder te vinden in de keuzetabel, of hier te downloaden als pdf.

Kan ik 3rd-party resins gebruiken?

Ondanks dat het sterk afgeraden wordt, is het wel mogelijk om met 3rd-party resins te printen op de Form 2. 3rd-party resins hebben gelimiteerd succes op Formlabs apparatuur. De resin eigenschappen die Formlabs zelf heeft ontworpen, getest en geproduceerd, is dicht gelinkt aan het apparatuur en softwaredesign. 3rd-party resins zijn hierdoor minder betrouwbaar en kunnen zelfs schade aan de printer veroorzaken of de garantie laten vervallen.

Op de Form 3 is het helaas niet mogelijk om de 3rd-party resins te gebruiken.

Met de Form 2 is open mode beschikbaar.

Hoelang gaat een resin cartridge mee?

Dit verschilt per type resin. In de meeste gevallen is dit tussen 18-24 maanden.

In onderstaande tabel staan de houdbaarheidsdata per resin:

Het is hierbij belangrijk om de resin tanks en cartridges goed op te slaan. U kunt hier meer over vinden in de FAQ: Hoe moet ik FormLabs resin opslaan?

Hoe moet ik FormLabs resin opslaan?

Voor optimaal gebruik van het Formlabs materiaal is een goede manier van opslaan en het correct behandelen van de resin tanks en cartridges vereist:

Resin Tanks

 • Sla de resin tanks op in een koele en droge omgeving met de deksel erop.
 • Sla de resin tanks op in een schone en vlakke omgeving waar er geen licht door de onderkant van de tank kan komen. Waar de zijkant van de tank het UV licht blokkeert doet de onderkant dit niet.
 • Voor langdurige opslag (langer dan 6 maanden) is het aangeraden om de resin in een aparte ondoorzichtige behuizing te doen gemaakt van bijvoorbeeld HDPE of polypropyleen. Andere materialen kunnen gaan lekken.
 • Biocompatibele resins hebben aparte accessoires, resin tank, buildplatform en post-processing apparatuur om aan biocompatibele standaarden te voldoen.
 • Gebruik een andere resin tank voor elk type Formlabs resin. Het schoonmaken en opnieuw gebruiken van de tank kan tot het mixen van resins en falende prints leiden.

Resin

 • Giet de resin niet terug in de cartridge om resin mixen te voorkomen.
 • Sla de resin op naar de richtlijnen van de Safety Datasheet (*).
 • Schud de resin cartridges om de 2 weken om deze goed gemixt te houden.

Voor het printen

 • Check de resin of deze voor de geadviseerde levenstermijn is, omdat daarna de resin hoge viscositeit kan bevatten en klonten.
 • Schud de resin cartridge en roer de resin in de tank.

(*) Safety Data sheets:
U kunt bij de productpagina’s hier op de site per resin de technical datasheet en safety datasheet downloaden.

De materialen worden in 5 categorieën ingedeeld:

 1. Standaard Resin
 2. Engineering Resin
 3. Speciality Resin
 4. Dental Resin
 5. Medical Resin
Wat kan ik gebruiken om mijn Form 3 schoon te maken?

Zorg ervoor dat de Form 3 goed schoongehouden wordt om optimale prestaties uit de printer te krijgen. Gebruik hiervoor de aangeraden schoonmaakstoffen om te voorkomen dat er schade ontstaat aan de printer.

Kan ik Formlabs resin kleuren?

Bepaalde gebruikers hebben doormiddel van alcoholische inkten kleur gradiënt, multi-colour en deels doorschijnende objecten kunnen printen. Dit is alleen niet aan te raden gezien dit de chemische compositie van de resin kan veranderen en daarmee de garantie vervalt.

Wij raden daarom sterk aan om de Formlabs color kit te gebruiken en voor kleur gradiënt, multi-color en doorschijnendheid het object naderhand te verven.

Waarom kan ik de resin cartridges niet bijvullen?

Elke Formlabs resin cartridge is gevuld met 1 liter resin. De printer leest de ID-chip onderaan de cartridge en schat hoeveel resin nog in de cartridge zit doormiddel van de hoeveelheid die al afgegeven is.

Als u nog een kleine hoeveelheid resin in de cartridge heeft zitten moet u dit niet in een nieuwe cartridge gieten. Het kan de nieuwe cartridge namelijk verontreinigen als er kleine deeltjes of stukjes uitgeharde resin inzitten. Giet het in dat geval in de resin tank die al met deze resin is gebruikt. U kunt hiervoor het beste het ventilatiedopje losschroeven en de cartridge volledig ondersteboven leeggieten in de tank.

Hoe kan ik de firmware updaten?

Om de versie van de firmware van een specifieke printer te zien, kunt u in Preform naar “File  > Printers” in de menu balk gaan. Selecteer daarna een printer uit de printerlijst en druk op “update” om de firmware versie te zien.

Als u de printer vanuit Preform wilt updaten, dan kunt u vanuit het hierboven genoemde update venster kiezen of u de firmware automatisch wilt updaten met de laatst beschikbare versie, of met een manuele update.

Om de printer te kunnen updaten moet deze aangesloten zijn aan de PC door middel van een netwerk (kabel) of USB-kabel.

Als er problemen ontstaan bij het automatisch updaten van de printer wordt er aangeraden om de firmware handmatig te updaten. Hierbij moet u het bestand selecteren om naar de printer te sturen. De firmware is hier te vinden.

Kan ik teruggaan naar aan oudere versie van de firmware?

U kunt naar elke firmware versie teruggaan die met het model van de printer compatibel is.

Om naar een oudere firmware terug te gaan kunt u het beste deze stappen volgen:

 1. Check het model van de printer. Te vinden op het touchscreen van de printer: Settings > System > Printer Details > Model
 2. Check de versie van Preform die u heeft geïnstalleerd. Dit is te vinden in de menubalk onder: Help > About Preform
 3. Selecteer model van de printer en download hier de firmware die compatibel is met het model van de printer.
 4. Update de printer met de gedownloade firmware.
Wat zijn de materiaaleigenschappen van Formlabs Resins?

De FormLabs resins hebben materiaaleigenschappen die heel breed toe te passen zijn. Van een wat simpeler zichtobject tot een engineering prototype/gebruiksobject.

De materialen worden in 5 categorieën ingedeeld:

 1. Standaard Resin
 2. Engineering Resin
 3. Speciality Resin
 4. Dental Resin
 5. Medical Resin

U kunt bij de productpagina’s per resin de technical datasheet en safety datasheet downloaden.

Hoe werkt PreForm?

De hoofdfuncties van PreForms zijn: schalen, oriënteren, supportstructuur en plaatsing. Deze eigenschappen worden samengevoegd naar een “One-click print” functie. Hiermee kunt u met 1 click het object oriënteren, plaatsen en de support toevoegen.

Aan de linkerkant bevinden zich de gereedschappen om het object voor te bereiden op het printen. Aan de rechterbovenkant bevindt zich de geselecteerde printer en het materiaal. Hier kunt u selecteren op welke printer en met welk materiaal u wilt gaan printen.

Hier direct onder kunt u de details van de printopdracht vinden. Hier worden de printtijd, de hoeveelheid lagen en het volume van het object weergegeven. Hou er rekening mee dat de printtijd berekening handmatig gestart moet worden door erop te drukken.

Daaronder vindt u de velden waarin de printbaarheid van het object wordt weergeven. Hier wordt door middel van waarschuwingen aangeven of er iets in de oriëntatie, plaatsing of in de supportstructuur niet klopt.

Aan de slag met Preform:

Het produceren van succesvolle prints met PreForm:

Wat is Dashboard?

Dashboard staat u toe om van afstand de status van de printers, printopdrachten, de materiaalhoeveelheid en de statistieken van de printers te controleren.

Nadat u de printer op de Dashboard hebt geregistreerd, heeft u toegang tot de volgende functies:

 • Van een afstand de beschikbaarheid en de voortgang van de printer monitoren.
 • SMS of email notificaties instellen voor gebeurtenissen als “print gestart” of “print klaar.”
 • Materiaalgebruik bijhouden.
 • Resin tanks inzien.
 • Delen van data over printers, printopdrachten en materialen met andere teams.
 • Terugzien en downloaden van oude printopdrachten.
 • Zoeken en inzien van artikelen en ondersteuningsaanvragen.
Wat zijn de systeemvereisten voor PreForm?

PreForm wordt ondersteund op computers met Windows 7 of hoger en MacOS (10.12) of hoger.

Ook moet de computer minimaal 4 GB RAM hebben en OpenGL 2.1 ondersteunen.

Hoe kan ik PreForm updaten?

Wanneer PreForm wordt geopend, checkt deze automatisch voor updates als de computer aangesloten is op het internet.

Als alternatief kunt u PreForm ook handmatig updaten:

Met welke resins kan er geprint worden?

Formlabs produceert een ver uiteenlopende reeks aan materialen in verschillende kleuren en voor verschillende doeleinden.

De Formlabs kleurenkit maakt het ook mogelijk om in een grote variëteit van kleuren te printen.

De Form 3 gebruikt dezelfde resin cartridges als de Form 2 en de meeste zijn al te gebruiken bij de Form 3. Op het moment is Formlabs nog bezig met het compleet beschikbaar maken van alle resin cartridges. Hierbij wordt begonnen bij de meest gebruikte laagdiktes.

Hieronder staat een overzicht met de resins en laagdiktes die al beschikbaar zijn:

Wat is het printvolume van de Form 3?

Het printvolume van de Form 3 is 145 x 145 x 185mm.

Dit is 10mm hoger dan het printvolume van de Form 2.

Hoe snel print de Form 3?

Dit hangt af van de grootte, complexiteit, het type resin en de laagdikte van het object. Een kleine laagdikte zal het detail in het uiteindelijk geprinte object vergroten, maar dit zal ten koste van de printtijd gaan.

Dit object (43x43x75mm) duurt ongeveer 4 uur om te printen met een laagdikte van 100 micron (0.1mm) en gebruikt ongeveer 30ml aan Formlabs Grey Standard Resin:

Welke gereedschappen worden meegeleverd?

Alle gereedschappen om een printopdracht volledig af te werken en klein onderhoud aan de printer te doen zijn bijgeleverd. Voor groter onderhoud is het Formlabs service plan een goede optie.

Bijgeleverde gereedschappen:

 • 2 bakjes om de prints mee schoon te maken.
 • Houder voor de buildplate
 • Kniptang
 • Spatel
 • Pincet
 • Nitrile handschoenen
 • Tank gereedschap voor het inspecteren en schoonmaken van de tank.
Over Formlabs

Opgericht door MIT-afgestudeerden na een zeer succesvolle Kickstarter-run, was Formlabs het eerste 3D-printerbedrijf dat een SLA 3D-printer naar de massamarkt bracht. Tegenwoordig heeft het kantoren in Duitsland, Japan, China, Singapore, Hongarije en North Carolina en twee assemblagefabrieken in Berlijn en Massachusetts: tevens het hoofdkantoor. De Form printers zijn inmiddels de professionele 3D-printers bij uitstek voor ingenieurs, ontwerpers, fabrikanten en besluitvormers over de hele wereld.

Al sinds haar Kickstarter-campagne, inmiddels al lang geleden, heeft het bedrijf haar plek als desktop-systeem verstevigd voor betrouwbare en herhaalbare 3d prints zonder hiervoor industriële 3d print prijzen te hoeven betalen.

Vanaf het begin was Formlab’s doel om SLA-technologie te democratiseren met een gebruiksvriendelijk systeem dat op een bureau past. De eerste machine van het bedrijf, de Form 1, beloofde precies dit en was meteen een succes toen het op Kickstarter werd gelanceerd. Zo groot was het succes van die campagne, die inspeelde op een schijnbare vraag naar betaalbare desktop-SLA, dat het merk de status van witte olifant kreeg en zich uitbreidde naar Europa en Azië.

De Form 2, gelanceerd in 2015, introduceerde een aantal innovaties voor het bedrijf, waaronder het weggooien van handmatige harsverwerking ten gunste van het veel schoner automatisch cartridge systeem, het verfijnen van de gebruiksvriendelijkheid en het inzetbaar maken voor de professionele omgeving.

Nu, na vijf jaar Form 2 als onbetwiste marktleider op het gebied van gebruiksgemak en ervaring, is het bedrijf vandaag de dag verantwoordelijk voor de opvolger; de even zo populaire en nog geavanceerdere vloeistof printer in de markt, de Form 3.

Formlabs Form 2
Formlabs Form 2

De Form 3 is een radicale verandering in de manier waarop het het SLA-proces afhandelt met als doel de details, snelheid, herhaalbaarheid te vergroten en de nabewerking die nodig is voor onderdelen te verminderen.

Meer 3D heeft ruime ervaring met de Form printers. Zo draaien er al jaren Form 2 printers in onze printfarm en sinds eind 2019 ook Form 3. Wij werken zelf dagelijks met deze printers voor professionele printopdrachten en weten dus precies hoe we u kunnen helpen het maximale uit uw resin printer te halen.

U weet wat u wilt printen, wij weten hoe. Een Formlabs kopen, doet u dan ook het beste bij Meer 3D!

Go to Top