De Ultimaker S3 is de meest toegankelijke toevoeging in haar huidige reeks 3D-printers. Met de S3 wordt voorganger UM 3 overtroffen, door een aantal hoogwaardige functies die worden overgebracht van vlaggenschip S5 en biedt een professionele desktop 3D-printervaring die, op basis van onze ervaringen met de S5, klaar is voor snelle prototyping, tooling en productie.
DUBBELE EXTRUSIE MET PRINTCORES
Misschien is het belangrijkste kenmerk van recente Ultimaker-machines hun vermogen om twee materialen in dezelfde opdracht af te drukken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van Ultimaker’s eigen printkernen – een veelvoud aan drop-in hot-ends op maat van specifieke materialen en hun printeigenschappen.
Deze printkernen klikken op hun plaats met een druk op de knop, waardoor de S5 en de S3, moeiteloos eenvoudig te onderhouden en configureren zijn voor een verscheidenheid aan printtaken.
Met de meegeleverde Ultimaker’s AA- en BB-printcores, moet de S3 uw standaardmateriaal zoals PLA en ABS probleemloos kunnen verwerken, plus oplosbare ondersteuningsmaterialen voor lastig te printen en anderszins precaire printopdrachten.
Een slijtvaste printkern – CC Red 0.6 – is ook verkrijgbaar als afzonderlijke aankoop, waardoor de S3 in staat is om betrouwbaar koolstof- en glascomposieten te printen.
Hoewel de twee printkernen een printkop delen, is er op het printbedniveau slechts één spuitmond actief. Tussen materiaalveranderingen trekt de printkop zich terug in een parkeerpositie om mechanisch een schakelaar om te zetten, die de printkernen naar behoefte laat zakken of omhoog brengt.
Over het algemeen is het print-kernconcept slim en goed uitgevoerd. Een onbezonnen voordeel van het systeem is dat Ultimaker vrijwel geen verspilling door materiaalreiniging heeft tijdens het afdrukken. Er is geen strikte noodzaak voor een spoeltoren bij het afdrukken van dubbele afdrukken.
AUTOMATISCH BEDNIVEAU
De basis van het bouwvolume van de S3 is een verwarmd bed met daarop een verwijderbare glasplaat van 230 x 190 mm. In combinatie met een Z-as slag van 200 mm geeft dit de S3 een niet onaanzienlijk bouwvolume van 230 x 190 x 200 mm, dat wat kleiner is dan de 330 x 240 x 300 mm van de S5.
dat is dan ook meteen het allergrootste verschil tussen deze 2 ultimakers.
Bednivellering in de S3 wordt afgehandeld door wat Ultimaker Active Bed Leveling noemt. Na de eerste kalibratie om de gewenste nozzlehoogte in te stellen, tast de printkop van de S3 vóór elke afdruk een raster over de bouwplaat af, detecteert de afstand tot het bed en compenseert automatisch eventuele variaties in het printgebied.
SEMI GESLOTEN PRINTKAMER
Net als de S5 ervoor, heeft de Ultimaker S3 een gedeeltelijk gesloten printkamer, met een glazen deur die de voorkant van de machine beschermt. Theoretisch draagt dit bij aan een stabielere atmosfeer in het printgebied en is het beter voor materialen die bijzonder gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen tijdens het printen. Ultimaker heeft zeker veel voorraad in zijn materiaalprofielen en afdrukinstellingen, dus het is zeker dat het ontwerp van de behuizing precies is , zoals ze het wil hebben.
GROTE TOUCHSCREEN INTERFACE
De voorkant van de Ultimaker S3 is versierd met een 4,7-inch kleuren touchscreen-interface die de gebruiker toegang geeft tot de printerconfiguratie (geladen printkernen en materialen), onderhoud en waarlangs men afdrukken direct in de wachtrij kan plaatsen vanaf een USB-pendrive.
CONNECTIVITEIT
Sinds de lancering van de Ultimaker 3 profiteren alle nieuwere 3D-printers van Ultimaker van een grote mate van connectiviteit via de Cura Connect-portal. In wezen kan elke Ultimaker 3D-printer (vanaf de Ultimaker 3 en hoger) dienen als een netwerkhost, waarbij elke compatibele printer op het lokale netwerk wordt aangesloten en afdruktaken worden gepingt op machines die de juiste afdrukkernen en materialen hebben die voor de taak benodigd zijn.
Een extra laag hier bovenop is de mogelijkheid van de Cura-slicingsoftware voor printerbewaking. De S3 kan via uw WiFi-netwerk verbinding maken met Cura, waardoor het draadloos verzenden van afdruktaken, het op afstand bekijken van de lopende afdruk met behulp van een ingebouwde camera en afdrukwachtrijbeheer mogelijk is.
Al met al positioneert het de S3, net als de S5, als een zeer geavanceerde 3d printer, waar makkelijk, professioneel mee is te werken.
CAD-INTEGRATIE
Naast de bovenstaande connectiviteitsopties profiteert de S3 ook van directe CAD / CAM-integratie met SolidWorks, Siemens NX en Autodesk Inventor dankzij plug-ins die beschikbaar zijn op de Cura Marketplace.
MATERIAAL SENSORS
Minder opwindend dan de connectiviteit, maar zeker zo nuttig zijn de filament-flow-sensoren die langs het extrusiepad zijn geplaatst. Deze dienen om een misprint te voporkomen, doordat de machine geen materiaal meer heeft, of een verstopping vertoont. Een dergelijk signaal laat de afdruk te pauzeren en waarschuwt de gebruiker dat er actie moet worden ondernomen.
MATERIAAL COMPATABILITEIT
Standaard is de Ultimaker S3 compatibel met een groot aantal filamenten, zowel van derden als van het eigen merk van Ultimaker. Dit laatste biedt een voordeel omdat de spoelen NFC-chips bevatten waarmee ze automatisch de juiste instellingen doorgeven aanb de printer, bij het laden van het filamenten. Een eenvoudige en zeer geïntegreerde manier om fouten te voorkomen.
Als alternatief zou het selecteren van materialen van derden bijna net zo eenvoudig moeten zijn, waarbij Ultimaker’s Material Alliance-programma een handvol chemische bedrijven en filamentproducenten kent die lab-geteste profielen voor hun materialen beschikbaar maken om te downloaden op de Cura Marketplace. Typisch voor technische materialen die wenselijke eigenschappen bieden, versterken deze gebruiksklare profielen de positionering van de S3 als een toegankelijke optie.
Wat de mechanische kant van de zaak betreft, profiteert de S3 van zwaardere filamenttoevoertandwielen dan de Ultimaker 3. Deze zware tandwielen kunnen omgaan met het gebruik van schurende koolstof- en glascomposietmaterialen.
A. Buijs –
Wij wilden voor onze maquettes een professionele printer die met supportmaterialen en soms ook 2 kleuren kon printen.
De S3 doet dit tot zover prima.