Veelgestelde Vragen Ultimaker

Home/Veelgestelde Vragen Ultimaker
Veelgestelde Vragen Ultimaker
Hoe sla ik logbestanden op USB op?

Vaak kunnen de logbestanden van een printer waardevolle informatie bevatten om problemen op te lossen en vast te stellen wat er mis is gegaan in een printer. Mogelijk wordt u door een ondersteuningsmedewerker om logbestanden van uw machine gevraagd. U kunt de logbestanden als volgt van uw printer verkrijgen:

Ultimaker S5 en Ultimaker S3
Klik in het Preferences overview op Maintenance -> Save log files to USB

Ultimaker 3
Navigeer op uw display naar System -> Maintenance -> Diagnostics -> Dump logs to USB

De logbestanden worden opgeslagen op het USB-station dat in de printer is geplaatst. Wanneer u om logbestanden wordt gevraagd, stuurt u alle nieuw opgeslagen bestanden naar uw ondersteuningscontact.

Hoe selecteert Ultimaker resellers?

Alle zakenpartners en distributeurs van Ultimaker worden zorgvuldig geselecteerd om elke klant het hoogste niveau van klantenservice te bieden, ongeacht waar ze zich bevinden.

Ultimaker werkt alleen met betrouwbare bedrijven die:

 • Dezelfde visie delen. Ultimaker is ervan overtuigd dat iedereen moet kunnen genieten van de ervaring van het maken. 3D-printen moet voor iedereen toegankelijk zijn en dit komt tot uiting in de open-sourceprincipes en community-geïnspireerde samenwerkingen.
 • Gespecialiseerd zijn. De wederverkopers van Ultimaker combineren hun diepgaande kennis van de industrie en brede technische expertise om u gekwalificeerde, tijdige technische ondersteuning te bieden en u te helpen bij het oplossen van problemen van elke complexiteit. Bovendien investeren ze regelmatig in gespecialiseerde opleidingen voor de partners van Ultimaker om ervoor te zorgen dat hun klanten de best mogelijke ondersteuning krijgen.
 • Toegewijd zijn. Resellers van Ultimaker zijn er altijd om u te helpen met alle 3D-printergerelateerde vragen voor, tijdens en nadat u met Ultimaker-producten bent gaan werken.
 • Samenwerken. Ultimaker is altijd op zoek naar nieuwe manieren om hun producten, website en diensten te verbeteren en stellen alle feedback van klanten die onze partners geven zeer op prijs.

De resellers en Ultimaker werken altijd samen om een ​​uitzonderlijke gebruikerservaring en innovatie te bieden.

Hoe werkt de XY-kalibratieprocedure?

Naast de verticale offset moet ook de horizontale afstand tussen de nozzles in de X- en Y-richting worden geconfigureerd. De printcores die bij de Ultimaker printers worden geleverd zijn al gekalibreerd, maar als de printer een nieuwe combinatie detecteert, moet u opnieuw een XY-offsetkalibratie uitvoeren. Deze kalibratie hoeft slechts één keer worden uitgevoerd. De informatie wordt daarna opgeslagen op de printer. Volg de instructies voor de XY-kalibratie van uw printertype:

Ultimaker S3 / S5

Om de kalibratie uit te voeren, heeft u een XY-kalibratievel nodig, dat u in de doos met accessoires kunt vinden. U kunt het blad ook downloaden en afdrukken. Zorg ervoor dat er 2 printcores en materialen zijn geïnstalleerd voordat u met de kalibratie begint.

Om de kalibratie te starten:

 1. Ga naar Preferences -> Maintenance -> Print head -> Calibrate XY offset en selecteer Start calibration.
 2. De Ultimaker S5 zal nu een rasterpatroon op het platform printen. Wacht tot het voltooid is.
 3. Zodra de Ultimaker S5 is afgekoeld, verwijdert u het platform van de printer en lijnt u deze uit met het XY-kalibratievel. Zorg ervoor dat het geprinte raster precies op de twee rechthoeken op het vel wordt geplaatst.

Opmerking

Het is belangrijk dat de gedrukte XY-offsetdruk goed hecht aan de buildplate en geen tekenen van onderextrusie vertoont. Als dit het geval is, is het raadzaam de kalibratie-print te herhalen.

Ultimaker 3

Om de kalibratie uit te voeren heeft u het XY-kalibratieblad nodig, dat u kunt vinden in de doos met accessoires of hier kunt downloaden. Als u het moet afdrukken, zorg er dan voor dat u het afdrukt op A4-papier op 100% schaal.

Opmerking

Zorg ervoor dat er 2 printcores en materialen zijn geïnstalleerd voordat u met de kalibratie begint.

Om de kalibratie te starten:

 1. Ga naar System -> Maintenance -> Calibration -> Calibrate XY offset
 2. De Ultimaker 3 zal nu een rasterstructuur op het platform printen. Wacht tot het klaar is
 3. Nadat de Ultimaker 3 is afgekoeld, verwijdert u de glasplaat van de printer en plaatst u deze op het XY-kalibratievel. Zorg ervoor dat het geprinte raster precies op de twee rechthoeken op het vel wordt geplaatst
 4. Zoek de uitgelijnde lijnen op het geprinte X-raster en kijk welk nummer bij deze lijnen hoort. Voer dit nummer in als de X-offsetwaarde op uw Ultimaker 3
 5. Zoek de uitgelijnde lijnen op het afgedrukte Y-raster en kijk welk nummer bij deze lijnen hoort. Voer dit nummer in als de Y-offsetwaarde op uw Ultimaker 3

Opmerking

Het is belangrijk dat de gedrukte XY-offsetdruk goed hecht aan de buildplate en geen tekenen van onderextrusie vertoont. Als dit het geval is, is het raadzaam de kalibratie-print te herhalen.

Hoe denkt Ultimaker over producten van derden?

Over het algemeen neemt Ultimaker een positief standpunt in over producten van derden. Terwijl Ultimaker fors investeert in het bieden van een perfecte workflow voor de eindgebruikers, houden ze altijd in gedachten dat het Ultimaker-platform derde partijen in staat moet stellen om waarde toe te voegen en niches te bereiken met specifieke behoeften waar Ultimaker, als generieke oplossing, niet aan kan voldoen.

Terwijl ze bij Ultimaker continu focussen op het leveren van de best mogelijke resultaten met de eigen workflow-componenten zoals Ultimaker Cura, Ultimaker Materials en clouddiensten, bouwen ze een open platform. Als u producten van derden gebruikt in combinatie met uw Ultimaker, kunnen zij de goede werking van de Ultimaker-printer niet garanderen.

Wat gebeurt er met de garantie?

Het gebruik van producten van derden als zodanig verandert niets aan de rechten die aan de Ultimaker-garantie worden ontleend. Schade veroorzaakt door producten van derden wordt niet gerepareerd onder de Ultimaker-garantie. Het is aan te raden aan om Ultimaker-materialen te gebruiken voor een goede gebruikerservaring.

Opmerking

Lees het Ultimaker-garantiebeleid van uw printer voor meer informatie.

Hoe vind ik het MAC-adres van mijn printer?

Het MAC-adres van de printer wordt toegewezen bij aansluiting op een netwerk. De eenvoudigste manier om het MAC-adres te bekijken, is door verbinding te maken met een netwerk en het te bekijken door naar het netwerkmenu op het scherm van uw printer te gaan.

Het MAC-adres wordt verkregen uit het type netwerkverbinding. Als de printer is aangesloten via Ethernet, is het MAC-adres hetzelfde als de UUID van de printer. Als de printer via Wi-Fi is verbonden, wordt het MAC-adres van de Wi-Fi-chip gehaald.

Tip

Het MAC-adres van een via ethernet aangesloten apparaat is hetzelfde als de letter- / cijferreeks aan het einde van de hostnaam.

Ultimaker heeft geen controle over de Wi-Fi MAC-adressen, aangezien deze uniek zijn geprogrammeerd door de leverancier en automatisch worden toegewezen wanneer Wi-Fi is verbonden.

Hoe kan ik mijn Ultimaker op het netwerk aansluiten?

De Ultimaker S5, Ultimaker S3 en Ultimaker 3 kunnen verbinding maken met een lokaal netwerk via Wi-Fi of Ethernet. U wordt gevraagd om verbinding te maken met een netwerk tijdens de welkomstconfiguratie van uw printer. Het netwerkmenu op uw printer toont het huidige netwerkverbindingstype en IP. U kunt het netwerkmenu bekijken door te navigeren naar:

 1. Preferences -> Network – Ultimaker S5 / Ultimaker S3
 2. System -> Network – Ultimaker 3

Wi-Fi-installatie

Om uw printer met een draadloos netwerk te verbinden, heeft u een computer of smartphone nodig. Start de Wi-Fi-installatie en volg de stappen op het touchscreen:

 1. Wacht tot uw printer een Wi-Fi-hotspot heeft gemaakt. Dit kan even duren
 2. Gebruik een computer of smartphone om verbinding te maken met de printer. De naam van het Wi-Fi-netwerk wordt weergegeven op het touchscreen van de Ultimaker S5
 3. Er verschijnt een pop-up op het display van uw computer of smartphone. Volg de stappen om de printer te verbinden met uw lokale Wi-Fi-netwerk. De pop-up verdwijnt wanneer u deze stappen heeft doorlopen
 4. Wacht tot de wifi-installatie is voltooid. Uw printer haalt automatisch een IP-adres op.

Tip

Verschijnt de pop-up niet, open dan een browser en ga naar een website die uw browser nog niet kent. In sommige netwerkomgevingen kan de printer problemen ondervinden bij het draadloos verbinden. Herhaal in dat geval de Wi-Fi-installatie vanaf een andere computer of smartphone.

Maak verbinding via Ethernet

U kunt een bekabelde netwerkverbinding tot stand brengen nadat u de welkomstconfiguratie hebt voltooid door de volgende stappen uit te voeren:

 1. Sluit het ene uiteinde van een Ethernet-kabel aan op de Ethernet-poort aan de achterkant van de printer
 2. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op een netwerkbron (router, modem of switch)
 3. Schakel Ethernet in het netwerkmenu van het touchscreen van uw printer in

De printer ontvangt automatisch een IP-adres van uw lokale netwerk.

Tip

Als u netwerkproblemen ondervindt, lees dan hier de Ultimaker gids voor probleemoplossing.
Hoe stel ik een statisch IP-adres in op mijn Ultimaker?

Ultimaker-netwerkprinters kunnen verbinding maken met een lokaal netwerk via Wi-Fi of Ethernet. Als u verbinding maakt met het lokale netwerk, wordt er standaard een dynamisch IP-adres aan de printer toegewezen.

De printer krijgt elke keer dat hij verbinding maakt met het lokale netwerk een nieuw IP-adres. Daarom wordt elke keer dat de printer opnieuw verbinding maakt met het netwerk, bijvoorbeeld nadat hij is uit- en weer ingeschakeld, een nieuw en mogelijk ander IP-adres toegewezen.

Tip

U kunt het IP-adres dat aan uw printer is toegewezen bekijken door naar System -> Network / Preferences -> Network te gaan op het scherm van uw printer.

Statische IP instellen

Als u een statisch IP-adres nodig heeft en uw netwerk ondersteunt dit niet standaard, dan is een netwerkconfiguratiewijziging vereist waarbij een vast IP-adres wordt toegewezen aan het MAC-adres van de printer. Dit is de standaard netwerkfunctionaliteit van een router, raadpleeg voor meer informatie de handleiding van uw routers.

Lees deze handleiding “Hoe vind ik het MAC-adres van mijn printer?” voor meer informatie over het MAC-adres van uw printer.

Hoe sluit ik het netsnoer correct aan?

Afhankelijk van het type Ultimaker 3D-printer dat u heeft, is de positie van het netsnoer anders. Deze beknopte handleiding toont u hoe u deze correct plaatst.

Tip

U kunt controleren of de kabel op zijn plaats zit door er zachtjes aan te trekken. Het mag alleen worden losgekoppeld als u het schuifmechanisme terugtrekt.

Hoe u 3D-printers uit de Ultimaker 3-familie aansluit

Wanneer u de voedingsadapter in uw 3D-printer steekt, moet de platte kant van de kabel naar beneden wijzen. Voordat u de kabel stevig in de poort duwt, moet u het schuifmechanisme naar achteren trekken. Als het snoer in de printer zit, kunt u het loslaten om het op zijn plaats te vergrendelen.

Hoe u 3D-printers uit de Ultimaker 2 (+) -familie aansluit

Wanneer u de stroomadapter in uw 3D-printer steekt, moet de platte kant van de kabel naar boven wijzen. Voordat u de kabel stevig in de poort duwt, moet u het schuifmechanisme naar achteren trekken. Als het snoer in de printer zit, kunt u het loslaten om het op zijn plaats te vergrendelen.

De Ultimaker 2 Go of Ultimaker Original + aansluiten

Bij gebruik van een Ultimaker 2 Go of een Ultimaker Original + moet de platte kant van de kabel naar beneden wijzen.

Hoe maak ik de Bowden Tube schoon?

Fijne strengen filament of kleine materiaaldeeltjes in de Bowden Tube veroorzaken wrijving en zullen uiteindelijk leiden tot onderextrusie of lage printkwaliteit. Volg deze gids om de Bowden Tubes goed te reinigen.

Reiniging van de Bowden Tube

U kunt de Bowden Tube eenvoudig reinigen door deze stappen te volgen:

Tip

Let op de oriëntatie van de eerste Bowden Tube wanneer deze uit de printer wordt verwijderd. De ene kant is afgeschuind om het filament gemakkelijker in de bowden tube te krijgen. Deze kant moet in de feeder worden gestoken.

 1. Verwijder het materiaal van uw Ultimaker. Raadpleeg de handleidingen van de 3D-printer voor stapsgewijze instructies.
 2. Verwijder de klembeugels aan beide zijden van de Bowden Tube. De ene bevindt zich op de printkop en de andere op de feeder
 3. Maak de Bowden Tube los door op de buiskoppelingsring te drukken en de Bowden Tube eruit te trekken
 1. Gebruik een beetje filament om een ​​klein stukje spons of papier door de Bowden Tube te duwen om de kleine deeltjes eruit te duwen. Herhaal dit totdat de Bowden Tube schoon is

Tip

Om de buis zo efficiënt mogelijk schoon te maken, moet u ervoor zorgen dat de spons of het balletje tissue stevig in de Bowden Tube past. Merk op dat als het te groot is, het moeilijk zal zijn om er doorheen te drukken.

 1. Plaats het conische uiteinde van de Bowden Tube terug in de buiskoppelingshuls van de feeder
 2. Maak de klemclip weer vast terwijl u druk uitoefent op de Bowden Tube
 3. Installeer het andere uiteinde van de Bowden Tube weer in de printkop. Gebruik een draaiende beweging om er zeker van te zijn dat deze volledig in de witte koppeling zit
 4. Maak de klemclip weer vast terwijl u druk op de Bowden Tube houdt
Hoe laad ik het filament in de Ultimaker 3

Voordat u kunt beginnen met printen op de Ultimaker 3, moet u materiaal in de printer laden. Materiaal 2 wordt als eerste geladen, omdat dit het materiaal is dat het dichtst bij de achterkant van de printer moet worden geplaatst.

Materiaal 2 laden

 1. Plaats de spoel met het materiaal op de spoelhouder. Zorg ervoor dat u het met de klok mee bij het materiaal legt, zodat het materiaal van onderaf in feeder 2 kan komen
 2. Wacht tot de Ultimaker 3 het materiaal heeft gedetecteerd (bij gebruik van Ultimaker-materiaal)
 3. Steek het uiteinde van het materiaal in feeder 2 en duw het voorzichtig totdat het materiaal door de feeder wordt gegrepen en zichtbaar is in de Bowden Tube. Selecteer Confirm om door te gaan
 4. Wacht tot de Ultimaker 3 printcore 2 heeft opgewarmd en het materiaal in de printkop heeft geladen
 5. Bevestig wanneer het nieuwe materiaal uit de printkop komt
 6. Wacht even totdat printcore 2 is afgekoeld

Opmerking

Maak het uiteinde van het materiaal een beetje recht zodat het gemakkelijk in de feeder kan komen.

Materiaal 1 laden

 1. Pak de materiaalgeleider en houd deze met de buitenkant naar u toe gericht
 2. Plaats de materiaalspoel op de materiaalgeleider met het materiaal tegen de klok in
 3. Leid het uiteinde van het materiaal door het gat in de materiaalgeleider. Als u dit heeft gedaan, selecteert u doorgaan
 4. Plaats de materiaalgeleider – met materiaal 1 erop – op de spoelhouder, achter materiaal 2 en wacht tot deze wordt gedetecteerd door de printer
 5. Steek het uiteinde van het materiaal in feeder 1 en duw het voorzichtig totdat het materiaal door de feeder wordt gegrepen en zichtbaar is in de Bowden Tube. Selecteer Confirm om door te gaan
 6. Wacht tot de Ultimaker 3 printcore 1 heeft opgewarmd en het materiaal in de printkop heeft geladen.
 7. Bevestig wanneer het nieuwe materiaal uit de printkop komt
 8. Wacht even totdat printcore 1 is afgekoeld

Opmerking

Maak het uiteinde van het materiaal een beetje recht zodat het gemakkelijk in de feeder kan komen.

Hoe laad ik het filament in de Ultimaker S3 en S5

Voordat u kunt beginnen met printen op de Ultimaker S3 of S5, moet u materiaal in de printer laden. Voor het eerste gebruik wordt aanbevolen om de spoelen van Tough PLA en PVA te gebruiken die bij de Ultimaker S3 of S5 worden geleverd.

Materiaal 2 laden

Materiaal 2 wordt als eerste geladen omdat dit het materiaal is dat het dichtst bij de achterkant van de printer moet worden geplaatst. Selecteer Materiaal 2 in de lijst die op het touchscreen wordt weergegeven, selecteer Start en voer de volgende stappen uit om het materiaal te laden.

 1. Plaats de spoel met materiaal 2 (PVA) op de spoelhouder en selecteer Confirm. Zorg ervoor dat het uiteinde van het materiaal met de klok mee wijst, zodat het materiaal van onderen in feeder 2 kan komen
 2. Wacht tot de Ultimaker S3/S5 het materiaal heeft gedetecteerd en bevestig
 3. Steek het uiteinde van het materiaal in feeder 2 en duw er voorzichtig op totdat de feeder het vastgrijpt en het materiaal zichtbaar is in de Bowden Tube. Selecteer Confirm om door te gaan
 4. Wacht tot de Ultimaker S3/S5 printcore 2 heeft opgewarmd en het materiaal in de printkop heeft geladen
 5. Bevestig wanneer het nieuwe materiaal consistent uit printcore 2 wordt geëxtrudeerd
 6. Wacht even totdat printcore 2 is afgekoeld

Tip

Als u materiaal van derden gebruikt, kunt u het materiaalsoort handmatig selecteren.

Opmerking

U kunt het uiteinde van het materiaal een beetje rechttrekken, zodat het gemakkelijker in de feeder kan komen.

Materiaal 1 laden

Materiaal 1 wordt eerst op de materiaalgeleider gelegd voordat het op de spoelhouder wordt geplaatst om te voorkomen dat de 2 materialen tijdens het printen in de knoop raken. Selecteer materiaal 1 uit de lijst op het touchscreen, selecteer Start en volg de onderstaande stappen.

 1. Pak de materiaalgeleider en houd deze met de buitenkant naar u toe gericht
 2. Plaats de materiaalspoel met materiaal 1 (Tough PLA) op de materiaalgeleider met het materiaal tegen de klok in, en leid het uiteinde van het materiaal door het gat in de materiaalgeleider
 3. Plaats de materiaalgeleider met materiaal 1 erop op de spoelhouder achter materiaal 2 en selecteer Confirm
 4. Wacht tot de Ultimaker S3/S5 het materiaal heeft gedetecteerd en selecteer Confirm
 5. Steek het uiteinde van het materiaal in feeder 1 en duw er voorzichtig op totdat de feeder het vastgrijpt en het materiaal zichtbaar is in de Bowden Tube. Selecteer Confirm om door te gaan
 6. Wacht tot de Ultimaker S3/S5 printcore 1 heeft opgewarmd en het materiaal in de printkop heeft geladen
 7. Bevestig wanneer het nieuwe materiaal consistent uit printcore 1 wordt geëxtrudeerd
 8. Wacht even totdat printcore 1 is afgekoeld

Tip

Als u materiaal van derden gebruikt, kunt u het materiaalsoort handmatig selecteren.

Opmerking

U kunt het uiteinde van het materiaal een beetje rechttrekken, zodat het gemakkelijker in de feeder kan komen.

Verwijderen van 3D-Print

Wanneer uw 3D-print klaar is moet deze van de buildplate gehaald worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

– Laat de print afkoelen. In de meeste gevallen is dit al voldoende om de print van de buildplate af te krijgen. Bij PLA zou dit zeker het geval moeten zijn.

– Als de print toch niet zo makkelijk van de buildplate afkomt, kunt u een spatel gebruiken om iets meer kracht te zetten. Het is moeilijk om de glasplaat te beschadigen, maar pas wel op met de zijkanten van de spatel. Deze kunnen krassen op de glasplaat veroorzaken.

3D-print hechting

Om een succesvolle print te krijgen is het essentieel dat de print goed aan het heatbed blijft plakken. Je kunt hier het grootste deel voor zorgen door het bed goed te levellen, maar ook door het bed naar de correcte temperatuur te verwarmen. Kijk hierbij goed wat voor bed-temperaturen de fabrikant aanraadt. Het filament blijft namelijk veel beter plakken wanneer het een klein beetje “vloeibaar” is.

Bepaalde filamenten hebben heel erg de neiging om van het bed los te willen trekken. Denk hierbij aan ABS en Nylon. Om bij deze filamenten toch goede hechting te genereren kunt u een bed adhesive gebruiken.

Magigoo

Magigoo is een stick met een applicator, waarmee een vloeibaar hechtingsmiddel op het printbed gesmeerd kan worden. Het is er in meerdere varianten, specifiek samengesteld voor het materiaal, waarmee u wilt printen.

3D-Lac

Dit is de meest gebruikte spraylak variant om betere hechting creëren. Hiervoor moet er een kleine laag lak op de buildplate aangebracht worden.

3D-Lac Temperatuur

Wanneer u een filament gebruikt waarbij de buildplate warmer moet worden dan 70 graden, is het aan te raden om eerst te wachten tot het bed op temperatuur is voordat u de spray aanbrengt. De laag 3D-lac heeft namelijk de neiging om te “barsten”(cracking), wanneer deze te veel van temperatuur veranderd waardoor dit minder goed werkt.

Na het aanbrengen van de 3D-lac is de deze nog 3 tot 5 keer te gebruiken, maar als u liever op een schone buildplate wil printen, is de lak er na het printen makkelijk af te krijgen met gewone glasreiniger.

Maar zelfs bij standaard PLA kan het in bepaalde situaties handig zijn om behalve het heatbed ook nog wat 3D-lac te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer er bij een hoge print weinig contactoppervlak is met het buildplate.

Pas wel goed op dat u niet te veel 3D-lac aanbrengt. De print blijft er dan veel te hard aan plakken waardoor het erg moeilijk wordt om deze onbeschadigd van de buildplate af te krijgen.

 • In winkelmand Details
 • Magigoo Original

  18.1548.40
  Opties selecteren Details
 • In winkelmand Details
 • In winkelmand Details
 • In winkelmand Details
 • In winkelmand Details
 • In winkelmand Details
 • In winkelmand Details
 • In winkelmand Details
Hoe wissel ik het filament?

De Ultimaker heeft een handige functie voor het wisselen van het filament.

Het filament er uithalen

Ga hiervoor naar “Material” – “Change.” De printkop wordt dan automatisch opgewarmd om het filament uit de printkop te krijgen. Wanneer het filament niet vloeibaar is, kan het niet uit de printkop verwijderd worden zonder kans op schade, of het filament kan breken.

Zodra de printkop is opgewarmd gaat de Ultimaker het filament automatisch eruit halen. Wanneer het filament er helemaal uit is kunt u dit er met de hand uit halen.

Zorg dat er geen restjes filament in de Bowden-tube blijven zitten. Deze kunnen ervoor zorgen dat de extruder het filament er niet meer goed doorheen kan duwen, waardoor uw prints kunnen mislukken. Via deze LINK kunt u zien hoe u deze eruit kunt halen.

Het filament laden

Als u de “Material” – “Change” functie heeft gebruikt om het filament eruit te halen kunt u bij de vraag “Filament removed” op “Confirm” drukken. Het tandwiel begint dan langzaam te draaien. Als u het filament daarna in de feeder duwt grijpt het tandwiel dit filament automatisch. Wanneer het filament aangetrokken wordt kunt u op “continue” drukken. Het filament wordt dan automatisch geladen. Wanneer het filament dezelfde kleur heeft als het filament dat u net heeft geladen, kunt u weer op continue drukken.

Hoe vervang ik de print nozzle?

Nozzle vervangen

Als de standaard 0.4 nozzle die op de Ultimaker zit niet snel of precies genoeg kan printen, kunt u een andere nozzle op de printer zetten.

Om de nozzle te vervangen moet de hot end-block verwarmd zijn tot ongeveer 210 graden. Ga naar “Maintenance” – “Nozzle temperature” en blijf aan het wiel draaien totdat de temperatuur op ongeveer 210 graden is.

U kunt de nozzle er daarna met een dopsleuteltje eruit draaien. Pas op dat u niet te veel kracht zet.

Wanneer de nozzle uit de hot end is kunt u de andere nozzle erin draaien. Deze moet met de hand erin gedraaid worden. Als u te veel kracht zet door bijvoorbeeld een steeksleutel te gebruiken kan u de nozzle of de hot end-block beschadigen.

Wanneer de nozzle erin zit kunt u de hot end weer laten afkoelen.

Hoe level ik de buildplate?

Om een print te laten slagen zonder dat deze omvalt of weg wordt geduwd is het erg belangrijk dat de buidplate correct geleveld is. Bij de Ultimaker 2+ kunt u dit doen door aan de 3 schroeven van het heatbed te draaien.

Het doel is dat de nozzle op een specifieke afstand van het bed staat. Deze afstand verschilt per nozzle diameter. De lijn van een 0.8mm nozzle is namelijk breder dan die van 0.4mm nozzle, wat dan ook weer invloed heeft op de “hoogte” van de lijn. Op de afbeelding hieronder staat een voorbeeld van de juiste hoogte van de eerst laag.

Er zijn een aantal manieren om de buildplate goed te levellen. In de software van de Ultimaker 2+ is een tool ingebouwd waarbij u de hoogte in kunt stellen. Daarna kunt u met de 3 schroeven de buidplate verder levellen.

Hoogte van de buidplate instellen en incorrecte leveling.

Ga naar: “Maintenance” – “Buildplate” en volg de stappen die op het scherm verschijnen.

Manier 1: Kaartje van Ultimaker

Beweeg de nozzle naar een van de hoeken van de buildplate en plaats het Ultimaker-kaartje onder de nozzle. Verstel de buildplate schroeven dan tot er een beetje wrijving is tussen het kaartje en de nozzle. Herhaal dit ook voor de andere hoeken.

Manier 2: Het levellen tijdens het printen van de “Skirt”

Dit is een manier van levellen waarbij u direct de resultaten kunt zien. Zorg dat bij het slicen een “skirt,” een “brim” of een “raft” is geselecteerd en start de print. Het is hierbij wel belangrijk dat de hoogte van de buildplate goed is ingesteld, anders kunt u de buildplate beschadigen.

Blijf aan de 3 schroeven draaien terwijl de printer de “skirt,” de “brim” of de ”raft” aan het printen is totdat de lijn er goed uit ziet.

U hoeft niet veel aan de knoppen te draaien, het is beter om eerst te weinig aan te passen dan te veel.

Onderextrusie / verstopte nozzle

Bij onderextrusie wordt er te weinig filament geëxtrudeerd door de nozzle. Het gevolg hiervan is dat uw object niet goed gevuld wordt, waardoor printlagen er ruw en onvolledig uitzien. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Verstopte nozzle

De nozzle kan door verschillende oorzaken verstopt raken:

 • Vervuild filament
 • Filament aangebrand in de nozzle
 • Stofdeeltjes in de nozzle

In de meeste gevallen is dit probleem op te lossen door een hot pull en een cold pull uit te voeren. Hiermee duwt u het filament er handmatig doorheen om het daarna snel uit de hot end te trekken, met het idee dat het vuil met het filament meekomt.

Hot pull

Haal de Bowden tube uit de printkop door de blauwe houder onder de witte klem uit te halen en daarna kun je de witte klem naar beneden drukken.

Warm de hot end op tot ongeveer 210 graden door naar “Maintenance” en daarna op “Heat up nozzle” te drukken.

Pak een stukje filament (PLA) en duw dit door de hot end zodat het filament geëxtrudeerd wordt. Als u erg veel kracht moet zetten om het filament er doorheen te drukken kunt u de temperatuur verhogen naar 230 tot 240 graden. Als dit ook niet werkt kunt u proberen de obstructie met een schoonmaak naald of boortje weg te halen.

Trek daarna, als u het filament een aantal centimeter heeft kunnen extruderen, het filament snel uit de hot end zodat het vuil mee komt met het filament.

Knip het verontreinigde deel af en herhaal de hot pull totdat u geen verontreiniging meer op het filament ziet.

In de meeste gevallen lost dit het probleem op, maar als u hierna nog steeds last heeft van under extrusion kunt u ook proberen om de cold pull uit te voeren.

Cold Pull

De cold pull is bijna hetzelfde als de hot pull. Bij de cold pull moet de hot end afgekoeld worden naar 100 graden voordat het filament eruit getrokken wordt. Hierdoor stolt het filament een beetje en neemt dit wat hardnekkigere vervuilingen mee.

Bowden-tube verstopt

Soms blijven er wat stukjes filament in de Bowden-tube hangen. Dit kan komen doordat de feeder een tijd heeft gegrind (het filament weg slijten) en is er allemaal gruis in de Bowden-tube terecht gekomen. Een andere oorzaak kan zijn dat het filament nog erg vloeibaar was toen het uit de printer werd gehaald waardoor er wat kleine gestolde filament stukjes in de Bowden-tube bleven zitten.

Beide oorzaken zorgen ervoor dat het filament niet meer makkelijk door de Bowden-tube geduwd kan worden.

U kunt dit vrij gemakkelijk oplossen door de Bowden-tube aan de feederkant en de printkop-kant los te maken en er even met wat compressed air te spuiten.

Als dit het niet op lost kunt u ook een nieuwe Bowden-tube aanschaffen.

Verontreinigende Feeder

Na een tijdje kunnen er stofdeeltjes of aangebrand filament gaan ophopen in de feeder. Bijvoorbeeld als de feeder een tijdje heeft gegrind, omdat het filament niet door de nozzle wil gaan. Vanwege het stof heeft het tandwiel dan minder grip op het filament en kan deze het filament dus minder goed aanvoeren.

Dit is op te lossen door de casing van de feeder open te maken en deze met wat compressed air schoon te spuiten.

Haal hiervoor eerst de feeder van de printer af (zo kunt u het tandwiel dat de feeder aanstuurt ook schoonmaken) door de 2 boutjes aan de onder- en bovenkant van de feeder los te maken.

Daarna kunt u de feeder openmaken door de voorkant er af te halen (u moet hier 4 boutjes voor losmaken) en de onderdelen schoonspuiten.

Wanneer u geen stof of filament deeltjes meer kunt zien kunt u de feeder weer in elkaar zetten en terug monteren op de printer.

Go to Top