Toon incl. BTWToon excl. BTW

Bed Adhesives

Bed adhesives (bed adhesies) worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het 3D-geprinte object beter blijft plakken aan het printbed, maar je het ook makkelijk kunt lostrekken. Dit is ideaal als een 3D-geprint object fragiel is of als de eerste laag niet goed blijft plakken. Er zijn verschillende soorten producten die je kunt gebruiken. Hieronder staan ze vermeld en uitgelegd:

Lijmstift
Een van de producten om de adhesie van het bed te verbeteren is door een lijmstift te gebruiken. Je kunt het gebruiken door een dunne laag op het bed te leggen. Het beste voorbeeld hiervan is een Pritt Stift. Deze adhesie kun je goed gebruiken bij PEI-bedden. Het blijft lang plakkerig en het 3D-geprinte object kun je hierdoor makkelijk van het bed afhalen. Als je geen zin hebt in veel rommel en schoonmaakwerk, dan is de lijmstift af te raden. Na elke print is het nodig om het bed schoon te maken.

Lak Spray
Een lak spray lijkt op haarlak. De spray zorgt ervoor dat het 3D-geprinte object beter plakt. Ook voorkomt het kromtrekken (warping of curling). De spray hoef je niet bij elke print te gebruiken. Als je het rond ongeveer 5 keer printen doet, dan is het genoeg. Het beste is om de plaat één keer in de zoveel tijd schoon te maken. Het hangt van de lak af of je het kunt verwijderen met alleen water of dat je er zeep bij moet gebruiken. De lak is aan te raden om op glas of stenen te gebruiken. Op andere soorten bedden is het erg moeilijk om het 3D-geprinte object te verwijderen. Hieronder staan twee soorten lak die je kunt gebruiken:

  1. Dimafix
    Oplosbaar, dus alleen water nodig om het van het bed af te halen. Boven de 50 graden blijft het vastplakken. Zodra het bed kouder dan 50 graden wordt, dan laat het geprinte object makkelijk los. Het is te gebruiken bij alle soorten thermoplastische materialen en bij alle FDM-type (Fused Deposition Modeling) 3D-printers.
  2. 3DLac
    Dit is de meest gebruikte lak binnen het 3Dprinten. Er zijn twee soorten. 3D Lac en 3DLac Plus. De Plus is een kleine compacte versie van de normale 3DLac.

PEI
Dit is een printoppervlak op een bed dat ook de adhesie verbetert van een 3D-geprint object. Op de Steel Sheet van de Prusa zit dit omheen. Dit is een vel die je kunt gebruiken en het zorgt er ook voor dat het object blijft plakken. Voor extra adhesie kun je ook nog de lijmstift, de lak of tape gebruiken, maar het is niet persé nodig. Het kan voor extra versteviging of als de eerste laag toch niet goed blijft plakken.

Buildtak
Dit is een merk die printoppervlakken maakt voor op het printbed. De sheet kun je veelvuldig gebruiken en is goed bestand tegen warmte en vrijwel alle type filament kun je hierop printen. Het is van duurzaam materiaal gemaakt. Het is nog steeds wel aan te raden om lak of lijm te gebruiken. Deze hechting is extreem, wat problemen kan veroorzaken bij het verwijderen van het object als de 3d print klaar is.

Tapes
Scotch 3D Blue Tape kun je gebruiken als beschermlaag. De tape heeft vooral als bedoeling dat het bed beschermt blijft. Het zorgt er ook voor dat het 3D-geprinte object beter blijft plakken.  Dit is een van de eerste methodes voor adhesie en het wordt bijna niet meer gebruikt. Een ander tape die gebruikt wordt is kapton tape. Deze tape kleeft als het printbed warm is en laat los als het printbed afgekoeld is. De hechting van een kapton tape is wat lager dan die van een buildtak of blue tape. Je kan het eenvoudig zelf aanbrengen op de printplaat.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

cart_shift_nav

De waardering van meer3d.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 45 reviews.